Wsłuchując się w potrzeby nowego kierunku produkcji ziemniaków na całym świecie firma Solana Polska Sp. z o. o. poszerzyła swój asortyment m. in. o nową odmianę o wdzięcznej nazwie Baby Lou, która jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku małych ziemniaków tzw. „little potatoes/baby potatoes”,  jako delikatesowy specjał oraz uzupełnienie grupy odmian do konfekcjonowania.

Cechą szczególną tej odmiany jest duża ilość bulw zawiązywanych pod krzakiem, która niejednokrotnie wynosi blisko 50 sztuk. Idealnie nadaje się do długiego przechowywania.
Baby Lou wyróżnia się żółtym miąższem i gładką żółtą skórką o płytkich oczkach. Duża ilość wyrównanych bulw w plonie handlowym oraz ich owalny kształt ułatwiają konfekcjonowanie, ponieważ produkt finalny powinien być starannie przygotowany, dokładnie umyty
i odpowiednio zapakowany. Ponadto typ kulinarny „A” i  niepowtarzalne walory smakowe sprawiają, że idealnie nadaje się ona do sałatek, a także jako ziemniaki do pieczenia i szybkiego gotowania (również w skórce) na parze jak i w wodzie.

Uprawa Baby Lou nie wiąże się z ryzykiem uzyskania bulw bardzo dużych, stwarzających producentowi problem w postaci dużej masy przy jednoczesnym niskim procencie plonu handlowego, pomimo tego jej wydajność określana jest na poziomie innych uznanych odmian ziemniaków jadalnych. Baby Lou ma jeszcze jedną wspaniałą właściwość. Zwiększając odległość roślin w rzędzie do 36 cm, a nawet do 40 cm możemy znacząco wpłynąć na strukturę przyszłego plonu uzyskując podobną liczbę, ale istotnie większych bulw pod krzakiem. W efekcie plon jest analogiczny lub większy, jak u wiodących odmian jadalnych. Uprawianą w ten sposób Baby Lou cechują niespotykane wyrównanie i wybitne walory handlowe, a także doskonała zdolność przechowalnicza.

Takie ukierunkowanie plantacji ma jeszcze inne pozytywne aspekty:

  1. zdrowotność plantacji – mniejsza ilość roślin na jednym hektarze plantacji to mniejsze ryzyko porażenia chorobami grzybowymi, a co za tym idzie niższe koszty ochrony,
  2. mniejsza obsada – oznacza niższe koszty zakupu sadzeniaka.

Baby Lou ponadto odznacza się wysoką odpornością na wirus Y (PVY oraz PVYNTN), parcha zwykłego, rizoktoniozę, plamistość miąższu oraz uszkodzenia mechaniczne, co pomaga  znacząco obniżyć koszty produkcji i wpływa korzystnie na finalną jakość.