logo

Solana Polska Sp. z o.o.
Zduny 25 k/艁owicza
99-440 Zduny
tel.0-46 838 81 70

Solan Polska logo


Home Odmiany
Jadalne

ODMIANY JADALNE - Velox, Arcona, Verona, Rosara, Miranda, Natascha, Andante, Satina, Red Lady, Patricia, Finessa, Primadonna.

VeloxVELOX - Bulwy owalne, sk贸rka 偶贸艂ta, mi膮偶sz jasno偶贸艂ty, oczka b. p艂ytkie. Nadaje si臋 na super wczesny zbi贸r. Wyborny smak. Po osi膮gni臋ciu dojrza艂o艣ci sprawdza si臋 r贸wnie偶 w produkcji frytek. Zawarto艣膰 skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Stosuj膮c nawadnianie mo偶na spodziewa膰 si臋 bardzo wysokich i doskona艂ych jako艣ciowo plon贸w. Wymagania glebowe 艣rednie.聽
ArconaARCONA -Bulwy owalne, du偶e, sk贸rka 偶贸艂ta, mi膮偶sz jasno偶贸艂ty, oczka p艂ytkie. Odmiana o du偶ej odporno艣ci na rizoktonioz臋 oraz uszkodzenia mechaniczne. Plonuje bardzo wysoko. Nadaje si臋 do uprawy na b. wczesny zbi贸r. Zawarto艣膰 skrobi ok. 13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe 艣rednie do niskich.
VeronaVERONA - Bulwy owalne, sk贸rka 偶贸艂ta, mi膮偶sz jasno偶贸艂ty, oczka b. p艂ytkie. Odmiana cechuje si臋 du偶膮 odporno艣ci膮 na rizoktonioz臋 i czarn膮 n贸偶k臋. Wyr贸偶nia si臋 wyj膮tkowo wyr贸wnanym plonem handlowym. Nadaje si臋 na wczesny zbi贸r. Zawarto艣膰 skrobi ok 13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe 艣rednie.
RosaraROSARA -聽Bulwy pod艂u偶no-owalne, sk贸rka czerwona, mi膮偶sz 偶贸艂ty, oczka p艂ytkie. Odmiana bardzo odporna na rizoktonioz臋 i rdzaw膮 plamisto艣膰. Plonuje bardzo wysoko. Wybitne walory smakowe. Zawarto艣膰 skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe niskie.
MirandaMIRANDA - Bulwy owalne, du偶e, sk贸rka 偶贸艂ta, mi膮偶sz jasno偶贸艂ty, oczka b. p艂ytkie. Odmiana o doskona艂ych walorach smakowych, sprawdza si臋 r贸wnie偶 w produkcji frytek i suszu ziemniaczanego. Cechuje j膮 wysoka odporno艣膰 na uszkodzenia mechaniczne. Nadaje si臋 na wczesny zbi贸r. Zawarto艣膰 skrobi ok 15,5%. Typ kulinarny BC. Wymagania glebowe 艣rednie.
NataschaNATASCHA - Bulwy okr膮g艂o-owalne o bardzo atrakcyjnym wygl膮dzie, sk贸rka i mi膮偶sz intensywnie 偶贸艂te, oczka p艂ytkie. Odmiana o wysokiej plenno艣ci z du偶ym udzia艂em plonu handlowego. Bardzo odporna na choroby grzybowe i czarn膮 n贸偶k臋. Wybitne walory smakowe.Zawarto艣膰 skrobi ok. 12% Typ kulinarny B. Wymagania glebowe 艣rednie do niskich.
AndanteANDANTE - Bulwy pod艂u偶no-owalne, mi膮偶sz 偶贸艂ty, bardzo g艂adka 偶贸艂ta sk贸rka, oczka b. p艂ytkie. Odmiana o du偶ej odporno艣ci na zaraz臋 ziemniaka, rizoktonioz臋 oraz uszkodzenia mechaniczne. Plonuje wysoko tworz膮c wyr贸wnany plon handlowy. Zawarto艣膰 skrobi 12-13%. Typ kulinarny A. Wymagania glebowe niskie.
SatinaSATINA - Bulwy owalne, du偶e o regularnym kszta艂cie, sk贸rka i mi膮偶sz 偶贸艂te, oczka p艂ytkie. Odmiana nadaj膮ca si臋 do uprawy praktycznie w ka偶dych warunkach, wybitnie odporna na susz臋 i parcha ziemniaka, doskonale si臋 przechowuj膮ca. Dzi臋ki wyr贸偶niaj膮cym j膮 cechom, Satina od kilku lat nieprzerwanie uznawana jest przez COBORU za wzorzec w grupie odmian 艣r. wczesnych. Zawarto艣膰 skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.
Red LadyRED LADY - Bulwy pod艂u偶ne, du偶e, sk贸rka czerwona, mi膮偶sz 偶贸艂ty, oczka p艂ytkie. Odmiana wyj膮tkowo odporna na choroby grzybowe, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjaj膮cych warunkach. Doskonale si臋 przechowuje do p贸藕nej wiosny nie trac膮c przy tym swych niepowtarzalnych walor贸w smakowych. Zawarto艣膰 skrobi 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.
PatriciaPATRICIA - Bulwy okr膮g艂o-owalne, sk贸rka i mi膮偶sz jasno偶贸艂te, oczka p艂ytkie. Odmiana bardzo dobrze plonuj膮ca, nadaj膮ca si臋 do uprawy na terenie ca艂ego kraju, doskonale znosi d艂u偶sze okresy suszy. Patricia wyr贸偶nia si臋 wyj膮tkow膮 odporno艣ci膮 na parcha srebrzystego. Zawarto艣膰 skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe 艣rednie do niskich.
FinessaFINESSA - Bulwy pod艂u偶ne, du偶e, sk贸rka i mi膮偶sz 偶贸艂te, oczka b. p艂ytkie. Odmiana o nieprzeci臋tnym potencjale plonotw贸rczym. bardzo dobrze si臋 przechowuje. Charakteryzuje si臋 podwy偶szon膮 odporno艣ci膮 na choroby grzybowe i uszkodzenia mechaniczne. Zawarto艣膰 skrobi 12-13%. Typ kulinarny A. Wymagania glebowe 艣rednie do niskich.聽
PrimadonnaPRIMADONNA - Bulwy okr膮g艂o-owalne, sk贸rka i mi膮偶sz 偶贸艂te, oczka b. p艂ytkie. Odmiana bardzo wysoko plonuj膮ca z du偶ym udzia艂em plonu handlowego, bulwy wyr贸wnane, o regularnym kszta艂cie. Primadonna cechuje si臋 dobr膮 odporno艣ci膮 na parcha ziemniaka i czarn膮 n贸偶k臋. Znakomicie si臋 przechowuje, utrzymuj膮c walory smakowe do p贸藕nej wiosny. Zawarto艣膰 skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe 艣rednie do niskich.

 

 

 

 

 

 


Solana Polska Sp. z o. o.
Zduny 25, 99-440 Zduny 
tel. +48 46 838 81 70 
fax +48 46 839 11 93 
e-mail:
solana@solanapolska.pl
Solana Polska