Solana Polska Sp. z o. o.
99-440 Zduny k/Łowicza
tel. 46 839 11 93

Witaj w "Solana Polska"

Nasza Misja to przygotowanie specjalnie dla Państwa potrzeb najlepszych odmian ziemniaków sadzeniaków. Wiemy, że podstawowym warunkiem uzyskania dobrego plonu są zdrowe i wyslekcjonowane sadzeniaki. Dostarczamy odmiany jednego ze światowych liderów w zakresie hodowli najwyższej klasy ziemniaków jadalnych.

ziemniaki sadzeniaki kwalifikowane ziemniaka - slider 1 - solana polska
dorodne ziemniaki - solana polska
kwiaty ziemniaków aż po horyzont - solana polska
plantacja satina - solana polska
solana polska na targach 2015
ziemniaki sadzeniaki kwalifikowane ziemniaka - slider 3 - solana polska
ziemniaki sadzeniaki kwalifikowane ziemniaka - slider 2 - solana polska

Jadalne

ODMIANY JADALNE - Velox, Arcona, Verona, Rosara, Miranda, Natascha, Andante, Satina, Red Lady, Patricia, Finessa, Primadonna.

Velox VELOX - Bulwy owalne, skórka żółta, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Nadaje się na super wczesny zbiór. Wyborny smak. Po osiągnięciu dojrzałości sprawdza się również w produkcji frytek. Zawartość skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Stosując nawadnianie można spodziewać się bardzo wysokich i doskonałych jakościowo plonów. Wymagania glebowe średnie.
ArconaARCONA -Bulwy owalne, duże, skórka żółta, miąższ jasnożółty, oczka płytkie. Odmiana o dużej odporności na rizoktoniozę oraz uszkodzenia mechaniczne. Plonuje bardzo wysoko. Nadaje się do uprawy na b. wczesny zbiór. Zawartość skrobi ok. 13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.
VeronaVERONA - Bulwy owalne, skórka żółta, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Odmiana cechuje się dużą odpornością na rizoktoniozę i czarną nóżkę. Wyróżnia się wyjątkowo wyrównanym plonem handlowym. Nadaje się na wczesny zbiór. Zawartość skrobi ok 13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie.
RosaraROSARA - Bulwy podłużno-owalne, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana bardzo odporna na rizoktoniozę i rdzawą plamistość. Plonuje bardzo wysoko. Wybitne walory smakowe. Zawartość skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe niskie.
MirandaMIRANDA - Bulwy owalne, duże, skórka żółta, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Odmiana o doskonałych walorach smakowych, sprawdza się również w produkcji frytek i suszu ziemniaczanego. Cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Nadaje się na wczesny zbiór. Zawartość skrobi ok 15,5%. Typ kulinarny BC. Wymagania glebowe średnie.
NataschaNATASCHA - Bulwy okrągło-owalne o bardzo atrakcyjnym wyglądzie, skórka i miąższ intensywnie żółte, oczka płytkie. Odmiana o wysokiej plenności z dużym udziałem plonu handlowego. Bardzo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę. Wybitne walory smakowe.Zawartość skrobi ok. 12% Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.
AndanteANDANTE - Bulwy podłużno-owalne, miąższ żółty, bardzo gładka żółta skórka, oczka b. płytkie. Odmiana o dużej odporności na zarazę ziemniaka, rizoktoniozę oraz uszkodzenia mechaniczne. Plonuje wysoko tworząc wyrównany plon handlowy. Zawartość skrobi 12-13%. Typ kulinarny A. Wymagania glebowe niskie.
SatinaSATINA - Bulwy owalne, duże o regularnym kształcie, skórka i miąższ żółte, oczka płytkie. Odmiana nadająca się do uprawy praktycznie w każdych warunkach, wybitnie odporna na suszę i parcha ziemniaka, doskonale się przechowująca. Dzięki wyróżniającym ją cechom, Satina od kilku lat nieprzerwanie uznawana jest przez COBORU za wzorzec w grupie odmian śr. wczesnych. Zawartość skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.
Red LadyRED LADY - Bulwy podłużne, duże, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Doskonale się przechowuje do późnej wiosny nie tracąc przy tym swych niepowtarzalnych walorów smakowych. Zawartość skrobi 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.
PatriciaPATRICIA - Bulwy okrągło-owalne, skórka i miąższ jasnożółte, oczka płytkie. Odmiana bardzo dobrze plonująca, nadająca się do uprawy na terenie całego kraju, doskonale znosi dłuższe okresy suszy. Patricia wyróżnia się wyjątkową odpornością na parcha srebrzystego. Zawartość skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.
FinessaFINESSA - Bulwy podłużne, duże, skórka i miąższ żółte, oczka b. płytkie. Odmiana o nieprzeciętnym potencjale plonotwórczym. bardzo dobrze się przechowuje. Charakteryzuje się podwyższoną odpornością na choroby grzybowe i uszkodzenia mechaniczne. Zawartość skrobi 12-13%. Typ kulinarny A. Wymagania glebowe średnie do niskich.
PrimadonnaPRIMADONNA - Bulwy okrągło-owalne, skórka i miąższ żółte, oczka b. płytkie. Odmiana bardzo wysoko plonująca z dużym udziałem plonu handlowego, bulwy wyrównane, o regularnym kształcie. Primadonna cechuje się dobrą odpornością na parcha ziemniaka i czarną nóżkę. Znakomicie się przechowuje, utrzymując walory smakowe do późnej wiosny. Zawartość skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.