Witaj w
„Solana Polska”

Nasza Misja to przygotowanie
specjalnie dla Państwa potrzeb
najlepszych odmian ziemniaków sadzeniaków….
CZYTAJ DALEJ

Odmiany

Zaspokajamy potrzeby zarówno odbiorców indywidualnych i firm.  Posiadamy odmiany bardzo wczesne, wczesne oraz średnio wczesne.  Oferta naszych sadzeniaków kwalifikowanych dostosowana jest do zakładanych okresów zbiorów.

LILLY – HIT! Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu, takie jak pustowatość i rdzawą plamistość. Lilly staje się wiodącą odmianą do  mycia i pakowania. Jest też idealna dla dynamicznie rozwijającego się rynku obranych, pakowanych próżniowo ziemniaków.

QUEEN ANNE NOWOŚĆ! Bulwy wyjątkowej urody, owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza  się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąższu i choroby grzybowe. Zawartość skrobi ok.12,5%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.


Sunshine Sack KL
SUNSHINE–  NOWOŚĆ! Bulwy podłużno-owalne o płytkich oczkach, gładkiej, żółtej skórce oraz miąższu. Odmianę wyróżnia szybko dojrzewająca skórka.  Osiąga wcześnie wysokie plony bardzo wyrównanych bulw o niezwykle atrakcyjnym wyglądzie. Doskonale nadaje  się do konfekcjonowania. Cechuje się dużą odpornością na zarazę ziemniaka, czarną nóżkę, rizoktoniozę, uszkodzenia mechaniczne oraz wtórny wzrost. Typ kulinarny B, nie ciemnieje po ugotowaniu.

LUDMILLA – Bulwy o regularnym podłużnym kształcie, płytkich oczkach, żółtej skórce i kremowym miąższu. Odmiana przeznaczona do produkcji frytek , która jako jedyna wśród odmian wczesnych może być przechowywana w niskich temperaturach (4C). Ludmilla jest bardzo odporna na czarną nóżkę, zarazę ziemniaka, parcha i rizoktoniozę. Wyróżnia się również wśród odmian frytkowych brakiem przyrostów wtórnych, oraz dużą odpornością na rdzawą plamistość miąższu. Doskonale się przechowuje utrzymując bardzo długo optymalne parametry przetwórcze. Wymagania glebowe średnie.

MIRANDA – Bulwy owalne, duże, skórka żółta – szybko dojrzewająca, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Odmiana o doskonałych walorach smakowych, sprawdza się również w produkcji frytek i suszu ziemniaczanego. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Miranda wyróżnia się wysokim, doskonałej jakości plonem. Nadaje się na wczesny zbiór. Zaw. skrobi 15,5%. Typ kulinarny BC. Zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie.

NATASCHA – Bulwy okrągło-owalne o wyjątkowo atrakcyjnym wyglądzie, gładka żółta skórka, miąższ intensywnie żółty, oczka płytkie. Odmiana o wysokiej plenności z dużym udziałem plonu handlowego. Bardzo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Idealna do konfekcjonowania. Zaw. skrobi ok. 12,5%. Typ kulinarny B. zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie do niskich.