Witaj w
„Solana Polska”

Nasza Misja to przygotowanie
specjalnie dla Państwa potrzeb
najlepszych odmian ziemniaków sadzeniaków….
CZYTAJ DALEJ

Odmiany

Zaspokajamy potrzeby zarówno odbiorców indywidualnych i firm.  Posiadamy odmiany bardzo wczesne, wczesne oraz średnio wczesne.  Oferta naszych sadzeniaków kwalifikowanych dostosowana jest do zakładanych okresów zbiorów.

QUEEN ANNE NOWOŚĆ Bulwy wyjątkowej urody, owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąszu. Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza  się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąszu i choroby grzybowe. Zawartość skrobi ok.12,5%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.

LUDMILLA– Bulwy o regularnym podłużnym kształcie, płytkich oczkach, żółtej skórce i kremowym miąższu. Odmiana przeznaczona do produkcji frytek , która jako jedyna wśród odmian wczesnych może być przechowywana w niskich temperaturach (4C). Ludmilla jest bardzo odporna na czarną nóżkę, zarazę ziemniaka, parcha i rizoktoniozę. Wyróżnia się również wśród odmian frytkowych brakiem przyrostów wtórnych, oraz dużą odpornością na rdzawą plamistość miąższu. Doskonale się przechowuje utrzymując bardzo długo optymalne parametry przetwórcze. Wymagania glebowe średnie.

MIRANDA – Bulwy owalne, duże, skórka żółta – szybko dojrzewająca, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Odmiana o doskonałych walorach smakowych, sprawdza się również w produkcji frytek i suszu ziemniaczanego. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Miranda wyróżnia się wysokim, doskonałej jakości plonem. Nadaje się na wczesny zbiór. Zaw. skrobi 15,5%. Typ kulinarny BC. Zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie.

NATASCHA – Bulwy okrągło-owalne o wyjątkowo atrakcyjnym wyglądzie, gładka żółta skórka, miąższ intensywnie żółty, oczka płytkie. Odmiana o wysokiej plenności z dużym udziałem plonu handlowego. Bardzo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Idealna do konfekcjonowania. Zaw. skrobi ok. 12,5%. Typ kulinarny B. zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie do niskich.

LILLY – Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu, takie jak pustowatość i rdzawą plamistość.