Witaj w
„Solana Polska”

Nasza Misja to przygotowanie
specjalnie dla Państwa potrzeb
najlepszych odmian ziemniaków sadzeniaków….
CZYTAJ DALEJ

Odmiany

Zaspokajamy potrzeby zarówno odbiorców indywidualnych i firm.  Posiadamy odmiany bardzo wczesne, wczesne oraz średnio wczesne.  Oferta naszych sadzeniaków kwalifikowanych dostosowana jest do zakładanych okresów zbiorów.

TOSCANA – Bulwy regularne, okrągło-owalne o żółtym miąższu i gładkiej, żółtej skórce. Toscana zaliczana jest w segmencie ziemniaków jadalnych do tzw. klasy premium tj. odmian o najwyższych parametrach jakościowych. Charakteryzuje się wysoką odpornością na czarną nóżkę, rizoktoniozę, zarazę bulw oraz uszkodzenia mechaniczne i parcha zwykłego. Toscana doskonale się przechowuje długo zachowując wyborny smak, oraz parametry do mycia i pakowania. Miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, typ kulinarny AB.

RED LADY – Bulwy podłużne, duże, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Doskonale się przechowuje do późnej wiosny nie tracąc przy tym swych niepowtarzalnych walorów smakowych. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zaw. skrobi 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.

SATINA – Bulwy owalne, duże o regularnym kształcie, skórka i miąższ żółte, oczka płytkie.Odmiana nadająca się do uprawy praktycznie w każdych warunkach, wybitnie odporna na suszę i parcha ziemniaka. Doskonale się przechowuje utrzymując wysokie walory smakowe aż do czerwca. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Spośród wszystkich odmian jadalnych najbardziej odporna na metrybuzynę. Dzięki wyróżniającym ją cechom, Satina od kilku lat nieprzerwanie uznawana jest przez COBORU za wzorzec w grupie odmian śr. wczesnych. Zaw. skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe niskie.

BELMONDA – Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, gładkiej i żółtej skórce oraz miąższu . Bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy. Bardzo dobrze się przechowuje nie tracąc fantastycznych walorów smakowych do późnej wiosny. Belmondę wyróżnia wysoka odporność na rizoktoniozę, zarazę ziemniaka i czarną nóżkę . Posiada też niezwykłą odporność na wtórny wzrost i świetnie sobie radzi w warunkach długotrwałej suszy. Typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zawartość skrobi ok 15%. Wymagania glebowe średnie do niskich.

VERDI  CHIPS I SKROBIA – Bulwy okrągło-owalne, skórka żółta, miąższ kremowy, oczka płytkie. Bardzo dobra odporność na zarazę ziemniaka, czarną nóżkę i rizoktoniozę. Bulwy nie mają skłonności do pękania są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Verdi nadaje się do długotrwałego przechowywania w niskich temperaturach nie tracąc przydatności do przetwórstwa. Odmiana mątwiko i rakoodporna Zaw. skrobi19-20%. Wymagania glebowe średnie.