Witaj w
„Solana Polska”

Nasza Misja to przygotowanie
specjalnie dla Państwa potrzeb
najlepszych odmian ziemniaków sadzeniaków….
CZYTAJ DALEJ

Odmiany

Zaspokajamy potrzeby zarówno odbiorców indywidualnych i firm.  Posiadamy odmiany bardzo wczesne, wczesne oraz średnio wczesne.  Oferta naszych sadzeniaków kwalifikowanych dostosowana jest do zakładanych okresów zbiorów.

Valetta-sadzeniaki-ziemniaka-odmiana-bardzo-wczesna-Solana-PolskaVALETTA Bulwy podłużno-owalne o żółtym miąższu i skórce oraz płytkich oczkach. Dzięki bardzo krótkiemu okresowi wegetacji zaliczana jest do odmian o szczególnej przydatności do uprawy na wczesny zbiór. Plonuje wysoko z niewielkim udziałem frakcji poniżej 40mm. Cechuje się dużą odpornością na rizoktoniozę, parcha zwykłego, a także plamistość miąższu. Bulwy o dość zwięzłym miąższu, w typie kulinarnym AB, nie ciemnieją po ugotowaniu. Przy długotrwałej suszy i uprawie na bardzo wczesny zbiór, nawadnianie istotnie skraca okres wegetacji i pozwala lepiej wykorzystać wyjątkowy potencjał plonotwórczy Valetty. Odmiana jest całkowicie odporna na wirus YNTN. Zalecany odstęp między roślinami 33-35cm. przy rozstawie rzędów 75cm. Valetta wykazuje lekką wrażliwość na metrybuzynę.

Laperla-01-sadzeniaki-ziemniaka-odmiana-bardzo-wczesna-Solana-Polska

LAPERLA – Bulwy duże o białym miąższu, jasnej skórce, płytkich oczkach i regularnym kształcie. Bardzo szybko tworzy wysoki, wyjątkowej jakości plon handlowy. Odznacza się wybitnym smakiem. Typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana średnio odporna na parcha. Bardzo dobrze znosi okresowe niedobory wody. Odmiana reaguje na wysokie dawki metrybuzyny (możliwa dawka Sencor to 250 g/ha.). Wymagania glebowe średnie.

 

Rosara-01-sadzeniaki-ziemniaka-odmiana-bardzo-wczesna-Solana-PolskaROSARA – Bulwy średniej wielkości, podłużno-owalne, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Wysoko plonująca odmiana o podwyższonej odporności na rizoktoniozę i rdzawą plamistość miąższu. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zawartość skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Odporna na metrybuzynę. Wymagania glebowe średnie do niskich.