Witaj w
„Solana Polska”

Nasza Misja to przygotowanie
specjalnie dla Państwa potrzeb
najlepszych odmian ziemniaków sadzeniaków….
CZYTAJ DALEJ

Odmiany

Zaspokajamy potrzeby zarówno odbiorców indywidualnych i firm.  Posiadamy odmiany bardzo wczesne, wczesne oraz średnio wczesne.  Oferta naszych sadzeniaków kwalifikowanych dostosowana jest do zakładanych okresów zbiorów.

Valetta-sadzeniaki-ziemniaka-odmiana-bardzo-wczesna-Solana-PolskaVALETTA Bulwy podłużno-owalne o żółtym miąższu i skórce oraz płytkich oczkach. Dzięki bardzo krótkiemu okresowi wegetacji zaliczana jest do odmian o szczególnej przydatności do uprawy na wczesny zbiór. Plonuje wysoko z niewielkim udziałem frakcji poniżej 40mm. Cechuje się dużą odpornością na rizoktoniozę, parcha zwykłego, a także plamistość miąższu. Bulwy o dość zwięzłym miąższu, w typie kulinarnym AB, nie ciemnieją po ugotowaniu. Przy długotrwałej suszy i uprawie na bardzo wczesny zbiór, nawadnianie istotnie skraca okres wegetacji i pozwala lepiej wykorzystać wyjątkowy potencjał plonotwórczy Valetty. Odmiana jest całkowicie odporna na wirus YNTN. Zalecany odstęp między roślinami 33-35cm. przy rozstawie rzędów 75cm. Valetta wykazuje lekką wrażliwość na metrybuzynę.

LAPERLA – Bulwy duże o jasnym miąższu, jasnej skórce, płytkich oczkach i regularnym kształcie. Bardzo szybko tworzy wysoki, wyjątkowej jakości plon handlowy. Odznacza się wybitnym smakiem. Typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana średnio odporna na parcha. Bardzo dobrze znosi okresowe niedobory wody. Odmiana reaguje na wysokie dawki metrybuzyny (możliwa dawka Sencor to 250 g/ha.). Wymagania glebowe średnie.

VELOX – Bulwy duże, owalne, miąższ jasnożółty. Ziemniaki te sprawdzają się doskonale jako super wczesne do bezpośredniej konsumpcji, a po osiągnięciu pełnej dojrzałości również dla zakładów przetwórczych- w szczególności do produkcji frytek. Z uwagi na piękne bulwy i odporność na uszkodzenia mechaniczne Velox jest doskonałym produktem dla firm pakujących. Charakteryzuje się dużą odpornością na parcha, rizoktoniozę, czarną nóżkę, plamistość miąższu. Typ kulinarny B, wybitne walory smakowe.

Rosara-01-sadzeniaki-ziemniaka-odmiana-bardzo-wczesna-Solana-PolskaROSARA – Bulwy średniej wielkości, podłużno-owalne, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Wysoko plonująca odmiana o podwyższonej odporności na rizoktoniozę i rdzawą plamistość miąższu. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zawartość skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Odporna na metrybuzynę. Wymagania glebowe średnie do niskich.

LILLY – HIT! Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu, takie jak pustowatość i rdzawą plamistość. Lilly staje się wiodącą odmianą do  mycia i pakowania. Jest też idealna dla dynamicznie rozwijającego się rynku obranych, pakowanych próżniowo ziemniaków.

QUEEN ANNE NOWOŚĆ! Bulwy wyjątkowej urody, owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Queen Anne wyróżnia bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie brutto. Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza  się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąższu i choroby grzybowe. Zawartość skrobi ok.12,5%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe średnie do niskich.


Sunshine Sack KL
SUNSHINE–  NOWOŚĆ! Bulwy podłużno-owalne o płytkich oczkach, gładkiej, żółtej skórce oraz miąższu. Odmianę wyróżnia szybko dojrzewająca skórka.  Osiąga wcześnie wysokie plony bardzo wyrównanych bulw o niezwykle atrakcyjnym wyglądzie. Doskonale nadaje  się do konfekcjonowania. Cechuje się dużą odpornością na zarazę ziemniaka, czarną nóżkę, rizoktoniozę, uszkodzenia mechaniczne oraz wtórny wzrost. Typ kulinarny B, nie ciemnieje po ugotowaniu.

LUDMILLA – Bulwy o regularnym podłużnym kształcie, płytkich oczkach, żółtej skórce i kremowym miąższu. Odmiana przeznaczona do produkcji frytek , która jako jedyna wśród odmian wczesnych może być przechowywana w niskich temperaturach (4C). Ludmilla jest bardzo odporna na czarną nóżkę, zarazę ziemniaka, parcha i rizoktoniozę. Wyróżnia się również wśród odmian frytkowych brakiem przyrostów wtórnych, oraz dużą odpornością na rdzawą plamistość miąższu. Doskonale się przechowuje utrzymując bardzo długo optymalne parametry przetwórcze. Wymagania glebowe średnie.

MIRANDA – Bulwy owalne, duże, skórka żółta – szybko dojrzewająca, miąższ jasnożółty, oczka b. płytkie. Cechuje ją wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Odmiana o doskonałych walorach smakowych, sprawdza się również w produkcji frytek i suszu ziemniaczanego. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Miranda wyróżnia się wysokim, doskonałej jakości plonem. Nadaje się na wczesny zbiór. Zaw. skrobi 15,5%. Typ kulinarny BC. Zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie.

NATASCHA – Bulwy okrągło-owalne o wyjątkowo atrakcyjnym wyglądzie, gładka żółta skórka, miąższ intensywnie żółty, oczka płytkie. Odmiana o wysokiej plenności z dużym udziałem plonu handlowego. Bardzo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Idealna do konfekcjonowania. Zaw. skrobi ok. 12,5%. Typ kulinarny B. zaleca się stosowanie dzielonych dawek metrybuzyny. Wymagania glebowe średnie do niskich.

TOSCANA – Bulwy regularne, okrągło-owalne o żółtym miąższu i gładkiej, żółtej skórce. Toscana zaliczana jest w segmencie ziemniaków jadalnych do tzw. klasy premium tj. odmian o najwyższych parametrach jakościowych. Charakteryzuje się wysoką odpornością na czarną nóżkę, rizoktoniozę, zarazę bulw oraz uszkodzenia mechaniczne i parcha zwykłego. Toscana doskonale się przechowuje długo zachowując wyborny smak, oraz parametry do mycia i pakowania. Miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, typ kulinarny AB.

RED LADY – Bulwy podłużne, duże, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe i czarną nóżkę, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Doskonale się przechowuje do późnej wiosny nie tracąc przy tym swych niepowtarzalnych walorów smakowych. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zaw. skrobi 12-13%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe bardzo niskie.

SATINA – Bulwy owalne, duże o regularnym kształcie, skórka i miąższ żółte, oczka płytkie.Odmiana nadająca się do uprawy praktycznie w każdych warunkach, wybitnie odporna na suszę i parcha ziemniaka. Doskonale się przechowuje utrzymując wysokie walory smakowe aż do czerwca. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Spośród wszystkich odmian jadalnych najbardziej odporna na metrybuzynę. Dzięki wyróżniającym ją cechom, Satina od kilku lat nieprzerwanie uznawana jest przez COBORU za wzorzec w grupie odmian śr. wczesnych. Zaw. skrobi 13-14%. Typ kulinarny B. Wymagania glebowe niskie.

BELMONDA – Bulwy okrągło owalne o płytkich oczkach, gładkiej i żółtej skórce oraz miąższu . Bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy. Bardzo dobrze się przechowuje nie tracąc fantastycznych walorów smakowych do późnej wiosny. Belmondę wyróżnia wysoka odporność na rizoktoniozę, zarazę ziemniaka i czarną nóżkę . Posiada też niezwykłą odporność na wtórny wzrost i świetnie sobie radzi w warunkach długotrwałej suszy. Typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zawartość skrobi ok 15%. Wymagania glebowe średnie do niskich.

VERDI  CHIPS I SKROBIA – Bulwy okrągło-owalne, skórka żółta, miąższ kremowy, oczka płytkie. Bardzo dobra odporność na zarazę ziemniaka, czarną nóżkę i rizoktoniozę. Bulwy nie mają skłonności do pękania są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Verdi nadaje się do długotrwałego przechowywania w niskich temperaturach nie tracąc przydatności do przetwórstwa. Odmiana mątwiko i rakoodporna Zaw. skrobi19-20%. Wymagania glebowe średnie.

AMANDA

AMANDA  NOWOŚĆ  Odmiana średniowczesna  dedykowana głównie do przetwórstwa: produkcji produktów suszonych, płatków, skrobi oraz chipsów. Świetnie sprawdza się również jako ziemniak jadalny w typie kulinarnym C.  AMANDA jest odporna na mątwiki i raka ziemniaka. Odznacza się  także wysoką odpornością na większość chorób ziemniaka (parch, zaraza ziemniaczana, rizoktonioza , czarna nóżka). Odmiana tworzy wysoki plon handlowy owalnych bulw o jasnożółtym miąższu. Bulwy są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Amanda dobrze się przechowuje do późnej wiosny. Sucha masa osiąga poziom 23 %, skrobia 17-18%. Wymagania glebowe średnie do niskich. Odmiana od kilu lat systematycznie zwiększa udział na rynku przetwórstwa w Niemczech i w Anglii.

LABELLA NOWOŚĆ odmiana jadalna średnio wczesna , bulwy owalne o bardzo gładkiej i lśniącej czerwonej skórce, miąższ żółty, oczka płytkie, typ kulinarny B. Labella to wysokoplenna odmiana odznaczająca się wysoką odpornością na zarazę bulw, fuzariozę, parcha zwykłego, plamistość miąższu oraz czarną nóżkę i rizoktoniozę . Zalecana do uprawy na terenie całego kraju, wymagania glebowe niskie do średnich. Labella posiada  wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne . Świetnie nadaje się do długiego przechowywania zachowując przy tym doskonałe parametry jakościowe. Oprócz tradycyjnego rynku sprawdza  się doskonale jako ziemniak do mycia i paczkowania. Odporna na mątwika oraz raka ziemniaka.